Armaňak – méně známý předchůdce koňaku

Kdybychom měli jmenovat před přečtením tohoto článku, jaká je nejoblíbenější brandy ve Francii určitě by každý z nás odpověděl koňak. Ale nejstarším francouzským destilátem příbuzný koňaku je Armaňak.

Dějiny armaňaku

Armaňak, vinný destilát (brandy) totožně jako koňak ovlivnil jihozápadní Francii. Tento destilát je oproti koňaku v pozadí, protože si nedokázal vytvořit mimo Francii silnou základnu. Začal se vyrábět minimálně o stopadesát let dříve než jmenovaný koňak. Spis z roku 1340 od teologa Vitala du Foura upozorňuje na léčivé a kouzelné vlastnosti tohoto vinného destilátu.

Koňak si získal alchymii, která je spojena s mícháním – uměním propojit chutě rozdílných dekád od zcela rozdílných vinařů. Zatímco Armaňak s sebou nese venkovštější přístup, který lpí na individuálním profilu výrobce, ale také na krajině, z které pochází. Armaňak je excelentní díky odrůdě hroznů Baco, která se poprvé objevila na konci 19. století a je dnes z větší části zodpovědná za jeho osobitou komplexnost. Stolní víno Baco není chutné, ale jakmile se promění v stařený destilát, jedná se o naprostý skvost.

Stejně jak je zdánlivě podobná skotská a irská whisk(e)y, které jsou obdobné jen na povrchu, ale každá má svou nezaměnitelnou a jedinečnou osobnost, stejně tak jsou vnímané druhy majestátního francouzského brandy koňak & armaňak.

Regionální rozdíly

Původ Armaňaku je v Gaskoňsku ve Francii na území Armagnacu na úpatí Pyrenejí, který leží asi 250 km západněji od Cognaku a je rozdělen na tři výrobní oblasti, které stejně jak u koňaku dodávají nápoji charakteristické rysy a atraktivitu. Výrobci pyšně uvádějí, z jaké oblasti Armaňak pochází, jelikož stejné faktory jako je podnebí, půda, odrůda vína, destilační proces a zrání v různých oblastech, přináší rozdílné výsledky.

Nejelegantnější a velmi ceněné destiláty jsou Armaňaky z Bas-Armagnac. V této oblasti vzniká až 57 % produkce celého regionu. Druhou dominantní oblasti je Tenareze, která je proslulá svou vápencovou půdou, proto je výsledná brandy plnější, těžší a zemitější. Na celkové výrobě Armaňaku se oblast Haut-Arma-gnac podílí v malém poměru.

Chuť Armaňaku

K velmi specifickému a typickému uspořádání výroby daného regionu se dá Armaňak přirovnat k sladové whisky, která se vyrábí ve Skotsku, kde se jednotlivé druhy whisek od sebe zřetelně liší.

Značky starší z oblasti Bas-Armagnac a Tenareze se vyznačují robustním, zemitým profilem se silnou tříslovinou a jedinečnou pikantní chutí, která je často přítomná ve velmi komplexních sladových whisky, které zrají v sudech po sherry.

Mladší značky se blíží svou chutí více koňaku. Aroma je ovocnější, lehčí a méně komplexnější. V chuti můžeme rozpoznat stopy vanilky, sadového ovoce s nádechem dřevitého koření.

Na trhu byl představen nový druh nestařeného Armaňaku eau-de-vie, který je čistý, lahvovaný přímo u destilačního zařízení. Vyčnívá svým svěžím a ostrým charakterem, který je doplněný silnou ovocnou vůní.

Armaňak a koňak mají hodně společného, ale nejpádnějším rozlišením je venkovská povaha jeho výroby. Armaňak zastává zastaralé nemoderní způsoby spojené s řemeslnou výrobou. Na rozdíl od koňaku se Armaňak destiluje v destilačním zařízení. Mnoho z nich je dodnes poháněno kotli, kde se topí ručně nepotřebnými viničními sloupky. Destilační zařízení se skládá z měděných platů, kde víno pomalu proniká, dokud alkohol nestoupne na 55 % a dále se kondenzuje zpět do kapalného seskupenství. Díky této destilaci si víno uchová svou chuť. Armaňak je na rozdíl od koňaku pálen jen jednou, takzvanou postupnou destilací.

Přihlaste se prosím znovu

Omlouváme se, ale Váš CSRF token pravděpodobně vypršel. Abychom mohli udržet Vaši bezpečnost na co největší úrovni potřebujeme, abyste se znovu přihlásili.

Děkujeme za pochopení.

Přihlášení