Armaňak - méně známý předchůdce koňaku
Armaňak – méně známý předchůdce koňaku
Kdybychom měli jmenovat před přečtením tohoto článku, jaká je nejoblíbenější brandy ve Francii určitě by každý z nás odpověděl koňak. Ale nejstarším francouzským destilátem příbuzný koňaku je Armaňak.
Dějiny armaňaku
Armaňak, vinný destilát (brandy) totožně jako koňak ovlivnil jihozápadní Francii. Tento destilát je oproti koňaku v pozadí, protože si nedokázal vytvořit mimo Francii silnou základnu. Začal se vyrábět minimálně o stopadesát let dříve než jmenovaný koňak. Spis z roku 1340 od teologa Vitala du Foura upozorňuje na léčivé a kouzelné vlastnosti tohoto vinného destilátu.
Koňak si získal alchymii, která je spojena s mícháním – uměním propojit chutě rozdílných dekád od zcela rozdílných vinařů. Zatímco Armaňak s sebou nese venkovštější přístup, který lpí na individuálním profilu výrobce, ale také na krajině, z které pochází. Armaňak je excelentní díky odrůdě hroznů Baco, která se poprvé objevila na konci 19. století a je dnes z větší části zodpovědná za jeho osobitou komplexnost. Stolní víno Baco není chutné, ale jakmile se promění v stařený destilát, jedná se o naprostý skvost.
Stejně jak je zdánlivě podobná skotská a irská whisk(e)y, které jsou obdobné jen na povrchu, ale každá má svou nezaměnitelnou a jedinečnou osobnost, stejně tak jsou vnímané druhy majestátního francouzského brandy koňak & armaňak.
Regionální rozdíly
Původ Armaňaku je v Gaskoňsku ve Francii na území Armagnacu na úpatí Pyrenejí, který leží asi 250 km západněji od Cognaku a je rozdělen na tři výrobní oblasti, které stejně jak u koňaku dodávají nápoji charakteristické rysy a atraktivitu. Výrobci pyšně uvádějí, z jaké oblasti Armaňak pochází, jelikož stejné faktory jako je podnebí, půda, odrůda vína, destilační proces a zrání v různých oblastech, přináší rozdílné výsledky.
Nejelegantnější a velmi ceněné destiláty jsou Armaňaky z Bas-Armagnac. V této oblasti vzniká až 57 % produkce celého regionu. Druhou dominantní oblasti je Tenareze, která je proslulá svou vápencovou půdou, proto je výsledná brandy plnější, těžší a zemitější. Na celkové výrobě Armaňaku se oblast Haut-Arma-gnac podílí v malém poměru.
Chuť Armaňaku
K velmi specifickému a typickému uspořádání výroby daného regionu se dá Armaňak přirovnat k sladové whisky, která se vyrábí ve Skotsku, kde se jednotlivé druhy whisek od sebe zřetelně liší.
Značky starší z oblasti Bas-Armagnac a Tenareze se vyznačují robustním, zemitým profilem se silnou tříslovinou a jedinečnou pikantní chutí, která je často přítomná ve velmi komplexních sladových whisky, které zrají v sudech po sherry.
Mladší značky se blíží svou chutí více koňaku. Aroma je ovocnější, lehčí a méně komplexnější. V chuti můžeme rozpoznat stopy vanilky, sadového ovoce s nádechem dřevitého koření.
Na trhu byl představen nový druh nestařeného Armaňaku eau-de-vie, který je čistý, lahvovaný přímo u destilačního zařízení. Vyčnívá svým svěžím a ostrým charakterem, který je doplněný silnou ovocnou vůní.
Armaňak a koňak mají hodně společného, ale nejpádnějším rozlišením je venkovská povaha jeho výroby. Armaňak zastává zastaralé nemoderní způsoby spojené s řemeslnou výrobou. Na rozdíl od koňaku se Armaňak destiluje v destilačním zařízení. Mnoho z nich je dodnes poháněno kotli, kde se topí ručně nepotřebnými viničními sloupky. Destilační zařízení se skládá z měděných platů, kde víno pomalu proniká, dokud alkohol nestoupne na 55 % a dále se kondenzuje zpět do kapalného seskupenství. Díky této destilaci si víno uchová svou chuť. Armaňak je na rozdíl od koňaku pálen jen jednou, takzvanou postupnou destilací.