Z důvodu státního svátku je 1.5. prodejna uzavřena. Pro objednávky vytvořené 30.4. od 12:00 bude expedice probíhat 2.5. Děkujeme za pochopení.

Seznam tipů, jak degustovat rum.

Seznam tipů, jak degustovat rum,

  1. Čistá paleta chutí
  2. Vhodné prostředí
  3. Volba degustační sklenice
  4. Rum degustuji při pokojové teplotě
  5. Velikost degustační porce
  6. Počet doušků a hodnocení rumu
  7. Řazení vzorků při degustaci více rumů

 

  1. Co tím vlastně myslíme? Jednoduše před degustací nejíst ostré, kořeněné či velmi aromatické jídlo. Samozřejmost je nekouřit. Někdo doporučuje k čištění palety chutí černou kávu, toto určitě nedoporučujeme, jelikož nám otupí určitě chuťové buňky.

 

  1. Je jakákoliv místnost, kde mám klid a pohodu. Nic mě neruší, soustředím se jen a pouze na rum. Důležité je, aby to nebylo blízko kuchyně při vaření nebo těsně po vaření. Vůně, které se linou z kuchyně mohou opět ovlivnit aroma, které budete vnímat. Stejně tak vynechávám parfémy či místnosti s osvěžovačem vzduchu.

 

  1. Pro začátek to může být jakákoliv sklenice, která má širší dno a užší hrdlo– koncentruje a udrží v sobě vůně. Někdo preferuje sklenici na stopce, někdo naopak dává přednost sklenici bez stopky.

 

  1. Nenamražuji ani neohřívám nad plamenem či horkou vodou. V zimě se občas stane, že lahev je podchlazená z cestování mimo interiér. Pak je vhodné nechat rum velmi pomalu přizpůsobit na pokojovou teplotu. Případně rum zahřívám na tělesnou teplotu v dlani.

 

  1. Ještě, než rozliji první vzorek, položím si důležitou otázku, a to kolik rumů budu degustovat? Bude to 1, 3 nebo 5? Dle toho zvolím velikost degustační porce. Pokud degustuji 1 vzorek, naliji si klidně velký panák (0,04l) či více. Avšak pokud mám v plánu ochutnávat více rumů, zvolím degustační porci okolo 0,02l.

 

  1. Při degustaci doporučuji rum ochutnávat alespoň 3 – 4 x. A první hodnocení vyřknout nejdříve po dopití degustační porce. Proč? První doušek označuji jako tak zvaný „aklimatizační”. Tělo, jazyk potřebuje, aby si zvyklo na to, že teď budete pít alkohol. Ať je nám rum sebepříjemnější, alkohol je pro tělo nepřirozená látka, spíše působí jako jed. Proto první doušek bude svíravý, ostrý, štiplavý, nebude nám nejspíše chutnat – tělo se brání. V tomto bodě by hodnocení rumu bylo pravděpodobně negativní. Další doušky už jsou příjemnější. Tělo si na alkohol zvyklo, chuťové pohárky jsou připraveny hodnotit rum. Každým douškem ustupují dominantní chutě a vyvstávají nové, upozaděné – stále je co objevovat. A proto první hodnocení vyslovím až po dopití degustační porce. Počítejte také s tím, že vaše hodnocení jednotlivých rumů se může časem měnit. Čím více rumů ochutnáte, tím více se vaše chutě a preference budou měnit.

 

  1. Vzorky rumů se snažím řadit tak, aby na sebe navazovaly a rozvíjely se. To znamená, že při degustaci se snažím rumy seřadit se vzrůstající chuťovou i aromatickou intenzitou. Doporučuji vyzkoušet i opačnou cestu. Abyste sami zjistili, proč to nedělat. Dalším kritériem je cukr, respektive doslazení rumu. Začínám vždy na suchých (nedoslazených) rumech a končím na doslazených.
Zpět do obchodu