Božský nápoj ve světě alkoholu – Brandy

Jako brandy se označuje lihovina, která je vyrobena z hroznů nebo jiného druhu ovoce. Brandy má spoustu podob, podle toho, z jakého kouta světa pochází. Můžeme narazit od těžkých, dobře vyzrálých druhů až po svěží a čiré brandy. Výroba brandy se neřídí žádnými striktními pravidly, a proto ji velmi těžko přiřadíme k jednotnému chuťovému profilu.

Počátky brandy

Už staří Řekové popíjeli jakousi primitivní formu brandy, kterou ředili vodou a je pravděpodobné, že se u nich víno destilovalo již 1000 let př.n.l., a to převážně k lékařským účelům. Postupně se proces destilace vína a jiných ovocných odrůd dostal do Evropy a když začali holandští a angličtí kupci v 16. století s vínem obchodovat, časem je napadlo snížit obsah převážené tekutiny v sudech, protože se chtěli vyhnout vysokým vývozním a dovozním daním. Převařením ve víně snížili obsah vody, která se na konci cesty do něj opět nalila. Název brandy je nejspíše odvozena od metody pálení vína, kterou vymysleli Holanďané a říkali jí "brandewijn".

Přihlaste se prosím znovu

Omlouváme se, ale Váš CSRF token pravděpodobně vypršel. Abychom mohli udržet Vaši bezpečnost na co největší úrovni potřebujeme, abyste se znovu přihlásili.

Děkujeme za pochopení.

Přihlášení