Božský nápoj ve světě alkoholu – Brandy

Jako brandy se označuje lihovina, která je vyrobena z hroznů nebo jiného druhu ovoce. Brandy má spoustu podob, podle toho, z jakého kouta světa pochází. Můžeme narazit od těžkých, dobře vyzrálých druhů až po svěží a čiré brandy. Výroba brandy se neřídí žádnými striktními pravidly, a proto ji velmi těžko přiřadíme k jednotnému chuťovému profilu.

Počátky brandy

Už staří Řekové popíjeli jakousi primitivní formu brandy, kterou ředili vodou a je pravděpodobné, že se u nich víno destilovalo již 1000 let př.n.l., a to převážně k lékařským účelům. Postupně se proces destilace vína a jiných ovocných odrůd dostal do Evropy a když začali holandští a angličtí kupci v 16. století s vínem obchodovat, časem je napadlo snížit obsah převážené tekutiny v sudech, protože se chtěli vyhnout vysokým vývozním a dovozním daním. Převařením ve víně snížili obsah vody, která se na konci cesty do něj opět nalila. Název brandy je nejspíše odvozena od metody pálení vína, kterou vymysleli Holanďané a říkali jí "brandewijn".

Zpět do obchodu