Honosná francouzská brandy Koňak

Koňak se poprvé na trhu objevil kolem roku 1450, kdy narůstala obliba francouzského vína. Zdokonalený výrobní postup přeměny vinné révy na alkohol se palírníkům podařilo až v průběhu 17. století, kdy začali praktikovat metodu dvojí destilace. Malé měděné destilační kotle naplnily vínem a výsledný destilát vydestilovali znovu, aby získali čistý alkohol s vyšší stupňovitostí. Jak se koňak na dlouhých plavbách po moři ukládal do dubových sudů, tak začal zrát a tím Francouzi náhodou přišli na báječné účinky dřeva, které měly zásadní vliv na jejich národní nápoj.

Oblast Cognac

V roce 1909 se oblast Cognac stala ohraničeným územím a to znamená, že podobně jako může být šampaňské nazýváno jen šumivé víno z oblasti Champagne, tak jedině brandy z regionu Cognac může nést název koňak.

Destilace a zrání

Víno se nalije do měděných kotlů a dvakrát se destilují, čímž se zvýší jejich síla z 9 % na 68 až 72 % alkoholu. Lihovina se poté přelije do dubových sudů, kde začne zrát a získávat svou požadovanou chuť. Podle zákona musí koňak zrát v sudech déle než dva roky. Když se palírníkům zdá, že používané dřevo má na výsledný produkt nežádoucí účinky (může mu dodat hořkost a ostrou chuť), přelijí produkt do skleněných demižonů, kde může zůstat v alkoholové stázi do té doby, než získá schvalovací pečeť. Některé starší a dražší koňaky mohou obsahovat i 50 různých druhů koňaku.

Klasifikace koňaku

VS – „Very Special“. Do této skupiny řadíme nejmladší koňaky, které musejí zrát v dubových sudech minimálně dva roky.

VSOP – „Very Superior Old Pale“. Musí obsahovat eau-de-vie stařenou minimálně čtyři roky, ale obvykle jde o koňak mnohem starší.

XO – „Extra Old“. Musí zrát nejméně 6 let, v této kategorii můžeme najít alkohol, který je starší i 20 let.

Napoleon – nejčastěji popisuje láhve, které svým stářím spadají do skupiny XO a VSOP.

Můžete se setkat také s označením „Vielle Réserve“ nebo „Hors d´Age“, které svým stářím a kvalitou převyšují koňaky z kategorie XO.

Zpět do obchodu