Prodejna a výdejna v centru Ostravy je nadále otevřena. Vaše objednávky odesíláme okamžitě.

Honosná francouzská brandy Koňak

Koňak se poprvé na trhu objevil kolem roku 1450, kdy narůstala obliba francouzského vína. Zdokonalený výrobní postup přeměny vinné révy na alkohol se palírníkům podařilo až v průběhu 17. století, kdy začali praktikovat metodu dvojí destilace. Malé měděné destilační kotle naplnily vínem a výsledný destilát vydestilovali znovu, aby získali čistý alkohol s vyšší stupňovitostí. Jak se koňak na dlouhých plavbách po moři ukládal do dubových sudů, tak začal zrát a tím Francouzi náhodou přišli na báječné účinky dřeva, které měly zásadní vliv na jejich národní nápoj.

Oblast Cognac

V roce 1909 se oblast Cognac stala ohraničeným územím a to znamená, že podobně jako může být šampaňské nazýváno jen šumivé víno z oblasti Champagne, tak jedině brandy z regionu Cognac může nést název koňak.

Destilace a zrání

Víno se nalije do měděných kotlů a dvakrát se destilují, čímž se zvýší jejich síla z 9 % na 68 až 72 % alkoholu. Lihovina se poté přelije do dubových sudů, kde začne zrát a získávat svou požadovanou chuť. Podle zákona musí koňak zrát v sudech déle než dva roky. Když se palírníkům zdá, že používané dřevo má na výsledný produkt nežádoucí účinky (může mu dodat hořkost a ostrou chuť), přelijí produkt do skleněných demižonů, kde může zůstat v alkoholové stázi do té doby, než získá schvalovací pečeť. Některé starší a dražší koňaky mohou obsahovat i 50 různých druhů koňaku.

Klasifikace koňaku

VS – „Very Special“. Do této skupiny řadíme nejmladší koňaky, které musejí zrát v dubových sudech minimálně dva roky.

VSOP – „Very Superior Old Pale“. Musí obsahovat eau-de-vie stařenou minimálně čtyři roky, ale obvykle jde o koňak mnohem starší.

XO – „Extra Old“. Musí zrát nejméně 6 let, v této kategorii můžeme najít alkohol, který je starší i 20 let.

Napoleon – nejčastěji popisuje láhve, které svým stářím spadají do skupiny XO a VSOP.

Můžete se setkat také s označením „Vielle Réserve“ nebo „Hors d´Age“, které svým stářím a kvalitou převyšují koňaky z kategorie XO.