Vážení zákazníci, z důvodu státního svátku je prodejna 29.3. a 1.4. uzavřena. Vytvořené objednávky od 28.3. budou expedovány nejdříve v úterý 2.4. Děkujeme za pochopení.

Nejlepší slivovice. Jak vybrat tu správnou?

Nejlepší slivovice. Jak vybrat tu správnou?

 

Oslavujete narozeniny, svatbu, výročí, máte veselou nebo smutnou náladu anebo jste nemocní? Poradíme vám jedno. Dejte si slivovici, slivovice to je lék, který se hodí ke každé příležitosti.

V následujícím článku vám poradím, jak poznáte dobrou a špatnou slivovici, jak se slivovice vyrábí a jak ji správně pít.

 

Baron Hildprandt – nejlepší česká slivovice do 650 Kč

Historie zámecké palírny barona Hildprandta sahá až do roku 1885. Právě v té době se šlechtic rozhodl využít skvělého ovoce jižních Čech a pustil se do výroby parádních pálenek. A dařilo se. Dařilo se přímo skvěle. Bohužel však jen ale do doby, než rodinu se změnou režimu vyhnali a majetek znárodnili. Dnešní palírna navazuje na historickou tradici a pod dohledem mistra destilatéra Václava Šitnera už zase pálí samé dobroty. Hruškovici, třešňovici, slivovici, meruňkovici, malinovici a mirabelovici. Doslova se tak naplňuje motto rodiny Hildprandtů: „Přes překážky ke slávě“.

https://www.spiritsoriginal.cz/znacka/baron-hildprandt/

 

Žufánek – nejlepší česká slivovice do 500 Kč

Žufánek je legendou českého lihovarství, kterou v roce 2000 založili manželé Josef a Marcela Žufánkovi spolu se syny Martinem, Josefem a Janem. Všechny produkty jsou vyrobené podle osvědčených receptur, bez použití ochucovadel, umělých barviv a aromat. Z ovoce z vlastních ovocných sadů se vyrábí 100 % přírodní, lahodné a jemné pálenky, které mají typickou chuť a vůní. Produkce lihovaru začala tradiční Slivovicí, která se postupně rozšiřovala o různé druhy ovoce, o likéry, giny a absinthe.

https://www.spiritsoriginal.cz/slivovica-zufanek-50--0-5l/

 

Fleret – nejlepší česká slivovice z Beskyd

Výběr prvotřídního ovoce, průzračná beskydská voda, receptury staré více než sto let a osobní přístup ke každé lahvi. To je základem produkce destilerky Fleret. Ovocné destiláty a tradiční lihoviny, vyráběné ve Frenštátu pod Radhoštěm, oslnily porotce na několika světových soutěžích. Základem jsou tradiční receptury se špičkovými surovinami. Značka Fleret se opírá o zkušený tým znalců, kteří za značkou stojí od obnovení výroby v roce 1993.

https://www.spiritsoriginal.cz/znacka/fleret/

 

Kleiner – nejlepší česká slivovice nad 1000 Kč

V roce 2002 v půvabné hanácké vesnici Žešov u Prostějova vypálili Růžena a Jan Kleinerovi v původní pěstitelské pálenici první litry kvasu. Výroba je založena na poctivé práci, které jde ruku v ruce s rodinnými tradicemi. Jejich nápoje zrají v dubových sudech, které pochází z oblasti střední Francie. Fermentace trvá devět měsíců a destilace probíhá v destilační koloně, která připomíná zařízení, jež se uplatňuje při výrobě Bourbon whiskey. Vypálený destilát je uložen minimálně na tři roky do kameninových nádob, kde odpočívá a jeho chuť se pozvolna harmonizuje. V samotném závěru je destilát stočen do exkluzivních lahví. Láhev je z italského skla, zátka z francouzského křišťálu.

https://www.spiritsoriginal.cz/znacka/kleiner/

 

Co vše potřebujete vědět o slivovici

Na slivovice se především hodnotí její čistota a vůně, poté se zatřepe, jestli má řetízek. Naposled se zkouší chuť. Během degustace je pro hodnotitele připravena voda na zapití, případně také chleba, škvarky aj. pochutiny. Jinak se chuťové pohárky otupí a nikdo nic nepozná.

Slivovice musí hlavně vonět a chutnat po ovoci. Ještě před pár lety zpět se dělávala slivovice na 52% alkoholu, dnes je to pouze 50% a to z důvodu lepší chuti.

 

Proč jsou některé slivovice zbarveny do zlatavých odstínů?

Každá pálenka po vypálení je průzračně bílá. Ale jakmile ji vložíme do dubových sudů na určitou dobu, tak dostane zmiňovanou zlatavou barvu. Sytost barvy se odvíjí od doby, po kterou byla v sudu uložena.

Jak poznáme dobrou slivovici od té špatné?

Jak jsme již zmiňovali, tak musí vonět po ovoci. Poté, když se napijeme musíme cítit jemnou, hřejivou chuť. Špatná slivovice je cítit po acetonu, a to díky nedozrálému ovoci.

A jak slivovici správně pít?

Možná vás to překvapí, ale pijte slivovici v pokojové teplotě. Příliš nachlazená nebo naopak příliš teplá slivovice nechutná dobře, kdy nevyniknou ty pravé chutě a vůně. Na Valašsku doporučují ještě zakousnout sušenou švestku, abyste dali chuti tohoto modrého ovoce opravdu vyniknout. Dalším nepsaným pravidlem je, že ty nejlepší slivovice se pijou na ex, zatímco mnoho jiných druhů alkoholu je vyráběno pro pomalé popíjení.

Pokud se rozhodujete, kde koupíte tu nejlepší českou slivovici, určitě doporučujeme prověřené e-shopy, mezi které patří také ten náš spiritsoriginal.cz. Hlavně si dejte pozor na pančovaný alkohol, protože i pálení domácí slivovice se musí řídit legislativou. Na závěr nám nezbývá nic jiného než si připít kvalitní slivovicí a na co jiného než na naše zdraví, které je to nejdůležitější, co máme. Hlavně všeho s mírou.

Zpět do obchodu